A Hydrogel hidrogél egy víz- és tápanyag megtartó organikus/szerves hálózatos elrendezésű polyacrylamid, mely tökéletesen alkalmazható termőföld kiszáradás megakadályozására és nedvesség közvetítésére a gyökérzet számára. A hidrogél olyan polimer anyag, mely csillám és adott fémek nyomelemeiből tevődik össze. A nanotechnológiának köszönhetően jött létre az a zsugorodó, önhordó szerkezet, melyet 3D hálóként lehet elképzelni. Ez a háló képes megkötni és felszabadítani a vizet. Teszi mindezt olyan ügyesen, hogy a víz felszívása során növeli térfogatát, vízleadás során pedig zsugorodik.

Kapható Magyarországon a távol-keletről származó hidrogél anyag, aminek összetétele eltérő lehet attól, amit mi forgalmazunk. A nálunk vásárolt Hydrogel németországi fejlesztés és németországi gyártás eredménye. A német vegyipar világszerte ismert és elismert vegyi üzemeiről, ahogy környezetvédelmi szempontok előtérbe helyezéséről és szigorú előírások és európai normák betartásáról.    

A hidrogél másik leggyakrabban előforduló felhasználási területe az egészségügy, pl. operáció előtti gyomoröblítés. Otto Wichterle a hidrogélt kontaktlencse előállításra használta fel – jelenleg a legfejlettebb kontaktlencse alapanyag. Hidrogél található a babapelenkában is, még ha egy kissé másként beállított szorbensről van szó, amely nem adhatja le a nedvességet. A hidrogél alapú ragtapaszok és kötszerek tökéletes segédanyagok égési sérülések és horzsolások esetén.

A hidrogél felhasználása a világban határtalan. A nanotechnológiának és tudományos kísérleteknek köszönhetően csodákra képes. Egy cseh orvos-tudós társaság egy csontokban alkalmazható ragasztót készített belőle, mely a csonttörésbe injekciózva azonnal megköt és véglegesen rögzíti a törést. A csonttörés beforradása így nem több hét, hanem egy perc kérdése.

Amennyiben a hidrogél különféle felhasználása iránt érdeklődik, a “hydrogel” szót a youtube.com weboldalon beírva saját szemével győződhet meg ezen polimér felhasználásának széles skálájáról.